Kélyhömpöly a BKV-n 3.

Bakker! Szabályozzák, milyen öltözékben jelenhetnek meg a BKV ellenőrök, nem rágózhatnak, nem dughatják zsebre a kezüket...nem inkább nyelvtanfolyamokat kellene nekik szervezni? Ma délután az Astoria metró aluljáróban 10 percig próbáltam elmagyarázni egy eltévedt kínai hölgynek, hogyan tud eljutni a népligeti busz- pályaudvarra. Eközben, az ellenőr, ott állt mellettünk a jegykiadó automatánál, időnként odaböffentett valamit magyarul a szerencsétlen, kétségbeesett áldozatnak, közben folyamatosan kocogtatta az automata képernyőjét. Mondtam neki, hogy mi is látjuk, hogy rá van írva, hogy érintsük meg a képernyőt, de sajnos a hölgynek merőben más a problémája. Az automatát tudja használni, ő ugyanis beszél angolul, úgyhogy nem kéne tovább azt a szart pöckölgetni, mer nem tudok gondolkozni, a nő meg mindjárt sírva fakad.
Ebből kifolyólag elfelejtettünk bérletet kicsiholni a masinából. Na, gondoltam, majd akkor a jegypénztárnál. Hát nem kellett volna. Felpaprikázott, hatalmi pozíciójának teljes tudatában lévő ötvenes szőke matróna fél mondat után letorkollt (köszöntem, bérletet kértem, szó belém fojtva), beleordít a mikrofonba: Ennél kicsit több információt! Bazmeg, szerinted, ha diák igazolványt dugdosok be a résen, akkor milyen bérletet szeretnék vajon? A gyerekem agya már a korábbi ellenőrtől mállani kezdett, ezért most csak tompán rám nézett, oszt aszonta: Mi van? Mi sem kellett több a mi pénztárosunknak...mindent hallok, elég hangosan közvetít a mikrofon, mi ez az undorító stílus, se köszönés, se semmi, és akkor még mi van? 
Hát mondom, má nehogy má be tessék szólni a gyerekemnek, magán ügyem, hogy milyen stílusban tanítom beszélni, egyébként sem mi kezdtünk kötözködni. A soha viszont nem látásra, drága asszonyom.
A lyányt úgy kellett odébb tolni, mer láttam, hogy mindjár akkorát durran az agya, mint ide Mekka. Már egy méternyivel arrább voltunk, mikor kiszaladt a száján pár keresetlen szó. Gondolta, ha már előre lebaszták a stílusa miatt, akkor hadd szóljon.
Szóval, az a helyzet, kedves BKV, hogy úgy egy az egyben, ahogy vagytok, elmehettek a tetves picsába!

(2015)